• Rijeka
  • +385 51 648 900
  • 7:00 - 20:00
  • Poreč
  • +385 52 496 350
  • 7:30 - 17:00

Fiksna protetika

Cirkon-oksid keramika

Cirkon je relativno nov materijal u dentalnoj medicini i zasigurno najveće otkriće od metal keramičke krunice. Cirkon je kao materijal biokompatibilan, nema alergijskih reakcija na okolno tkivo, slab je promotor topline i elektriciteta, stoga je preosjetljivost zuba svedena na minimum; nepovoljna je podloga za nakupljanje plaka što uvelike olakšava provođenje oralne higijene i usporava recesiju gingive. Uz sve navedene prednosti cirkon je dovoljno čvrst materijal da podnese žvačne sile lateralne regije bez da frakturira, a nema metalne baze. Estetske karakteristike su iznimne i daju tehničaru mogućnost da izmodelira krunicu koju je teško razlikovati od prirodnog zuba.

Bezmetalna keramika (Press)

Koristi se u frontalnoj i lateralnoj regiji da bi se postigla visoka estetika zuba u obliku krunice ili minimalno invazivnom tehnikom za ljuskice (veneers), inlaye, onlaye i overlaye. Pošto nema baze koja daje čvrstinu i otpornost nije podobna za izradu mostova u lateralnoj regiji zbog jakih žvačnih sila.

Metal-keramika

Razvojem dentalne medicine i dentalnih materijala, izbacuje se iz upotrebe potpuna kovinska krunica i uvodi metal keramička krunica. Sastoji se od metalne baze (kobalt – krom – molibden, nikal – titan, zlato) na koju se pod posebnim laboratorijskim uvijetima nanosi keramika. Na taj način krunica poprima izgled zuba te se postiže zadovoljavajuća estetika. Čvrstoća metalne baze i estetika keramike omogućuju upotrebu metal keramičke krunice i mostova i u lateralnoj i u frontalnoj regiji.


SLM tehnologija

(skraćenica za selective laser melting, što u prijevodu znači selektivno lasersko topljenje)


Ovom metodom se metalni prah sloj po sloj učvršćuje pomoću laserske zrake.

Skeniranjem situacije u usnoj šupljini se ona prenosi u digitalni oblik na zaslon. Na njemu dentalni tehničar potom virtualno modelira konstrukciju. Tako dobiveni trodimenzionalni podaci se zatim pretvaraju u dvodimenzionalni presjek kojeg SLM stroj nanosi sloj po sloj te tako izrađuje konstrukciju.


BEGO je prvi 2001. prezentirao ovu tehnologiju u Njemačkoj. Upravo u firmi BEGO se izrađuju protetske konstrukcije za naše pacijente. Njemačka preciznost i kvaliteta garantiraju našim pacijentima sigurni i dugovjeki proizvod.

Dogovorite pregled ili postavite dodatno pitanje

Djelatnosti poliklinika Rident

Prijavite se na newsletter